15 Aralık 2016 Perşembe

     UKRAYNA  GEZİM



2016  yılının eylül ayında gerçekleştirdiğim gezim 25  gün sürdü. lviv, kiev, odessa, ujgorod şehirlerinde kaldım. şehirlerarası ulaşımı tren ile sağladım. gayet ucuz bir ülke. güvenli ve medeni. yalnız bi kaç kez polis sorgulamalarına maruz kaldım. kızları çok güzel ve süslü, uzun boylu sarışınlar, gayet serbest bir hayat yaşıyolar. aylık maaşları genel olarak bizden oldukca düşük. hava durumu, gittiğimde gayet sıcakdı, 20 gün sonra inanılmaz soğudu.
şehirlerde oldukca güzel opera binası var. 2 kez opera seyretmeye gittim, merakımı giderdim. biletlerde ucuz. opera binalarının içi şatafatlı yapılmış.
lviv e gittim önce. küçük ama çok şirin bir şehir. şatafatlı kocaman binalar var çok sayıda. turist kaynıyo. türk turistte pek çok, ama genelde erkek. merkezde tramvay çalışıyor, eski ama benim hoşuma gitti. adım başı kafe var bişeyler yemek veya içmek için. adım başı döviz bozdurma yerleri. çok fazla filtre kahve içen bir millet, niye olduğunu anlamadım.
kiev e gittiğimde pek sıradan geldi bana. metro yu öğrendim ve onunla şehir içinde gezdim. nehir kenarlarını güzel düzenlemişler, oralarda gezdim.
odessa ya gittim karadeniz e yukarıdan bakabilmek için. şehir olarak idare eder. tren istasyonları güzel ve önemli ana arter oldu çoğu kez. deniz kıyısında opera binası ve turistik geniş bir alan inşa etmişler.
ujgorod a merakdan gittim, 3 ülke sınırında olduğu için. turist yokdu, ukraynalılarla beraber takıldım. kritik bölge olduğu için, polis beni sorguladı, hangi ülkeye geçiceksin. dedim hiç bir ülkeye, ukrayna da kalıcam. avrupa ya gitmeye çalışan insanlar gördüm.
çok turistik bir ülke değil. hatta gece hayatı için giden pek kişi var. ama çok ucuz oluşu benim gibi bitli turiste hoş görünür.